Trekkies.dk (Tilbage til forsiden)


Tilbage til forsidenForeningen TV-serier Kalender Biograffilm Universet Download Billeder Diverse Presse DM i Star Trek Butikken

Star Trek


Star TrekEt fænomen der så dagens lys allerede i 1964 med Gene Roddenberrys første pilot: The Cage.
Den fik dog tommelfingeren nedad, men man mente at selve konceptet var godt nok, så Gene Roddenberry fik en chance mere og d. 8/9 1966 blev det første Star Trek afsnit sendt i amerikansk TV. Roddenberry blev dog bedt om at lave om på to ting. I den første pilot havde han en kvindelig førsteofficer - det var totalt uhørt, og så havde han en alien med (Spock fra planeten Vulcan) som lignede glansbillede repræsentationen af Fanden selv. Ingen af disse ting var acceptable, men Roddenberry var stædig og efter lange forhandlinger fik han lov at beholde en af dem.
Som Roddenberry selv udtalte: ”Jeg beholdt Spock og giftede mig med kvinden, årsagen var at jeg ikke på lovlig vis kunne gøre det omvendte.”

Star Trek er science-fiction med en helt unik fortællerkunst og samtidig er Star Trek en samfundsrevser. Dengang serien startede, var der mange ting det ikke kunne lade sig gøre at tale om i det åbne og selv ting man kunne tale om foretrak man ofte at vende ryggen til, f.eks. racehad og ligeberettigelse mellem kønnene.

Gene Roddenberry gjorde op med begge dele på en gang ved at anbringe en sort kvinde på kommandobroen som kommunikationsofficer på rumskibet Enterprise og rumskibet repræsenterede virkelighedens hangarskibe, så det var virkelig et stort skridt.
Så stort at der blev skrevet om det i amerikanske aviser i flere måneder for kvinder på kommandobroen på et hangarskib kunne bare ikke lade sig gøre i tresserne. Og i tilgift en sort kvinde, det gjorde ikke tingene bedre i en tid hvor sorte måtte eskorteres ind på universiteterne i Sydstaterne af F.B.I. fordi de hvide ikke ville have de sorte fik højere uddannelser.

Den gamle originale serie, i daglig tale kaldet TOS, var en lavbudget serie der konstant var truet af nedsmeltning, så kostumer, masker og teknik var ikke noget der blev brugt mange penge på.
Men alligevel var det imponerende at man i midten af tresserne havde talende computere ombord på rumskibet, for den eneste ”computer” der eksisterede i virkeligheden på det tidspunkt, var en mastodont i Pentagon der vejede 30 tons og som faktisk var en spolebåndoptager der bare kunne lagre data i stedet for lyd.
Se, det var science-fiction.

Så var der humoren, det var nok en af de ting der i første omgang fangede de fleste. Det var nemlig ikke den hule dåselatter humor, men en humor der kom fra de karakterer de spillede.
En mand fra Vulcan som tænkte i logik fordi de via selvdisciplin havde lært at undertrykke alle følelser, men Spock var halvt menneske og humoren findes i alle de gange han reagerer følelsesmæssigt og bag efter forsøger at komme med en logisk forklaring på dette.

Historierne er et kapitel helt for sig selv og hvis man kan få sig selv til at foretage en rejse tilbage i tiden og sætte sig ind i en tid uden computeranimation eller andre smarte ting som vi kender fra i dag så vil man få nogle utrolig gode historier, nogle af dem faktisk ganske hårrejsende og hvad er endnu værre, så er nogle af temaerne faktisk stadig højaktuelle. Ting som genmanipulering, våbenbalance, krig ført over computere, et afsnit der handler om hvordan nogle bliver rigere og rigere jo mere andre slås. Det er de gennemgående temaer i den gamle originale serie.

Efter 3 sæsoner med 79 afsnit blev serien nedlagt.


Star Trek - The Motion PictureEfter TOS havde Gene Roddenberry en plan om at lave en ny serie der hed: Next Phase, men så var der en mand ved navn George Lukas der lavede en film der hed Star Wars og det fik Roddenberry og Paramount til at feje serien af bordet og koncentrere sig om en film i stedet.
Det blev så til The Motion Picture. En film der får mange til at gabe i dag fordi den er lidt langtrukken, men igen drejer det sig om at foretage en tidsrejse og sætte sig ind i ånden af 1979.
Computeranimation var et helt nyt koncept og der er ingen tvivl om at dem der lavede filmen ville sikre sig at publikum kunne se der var brugt denne nye teknik - kort sagt - der blev kælet lidt for meget for teknikken.

Den første film blev efterfulgt af flere, måske fordi The Motion Picture dengang var en succes, måske fordi George Lukas lavede flere Star Wars film.

Den næste film i rækken blev The Wrath of Khan. Khan er et produkt af genmanipulering - en tid hvor man skabte en superrace uden tanke for at super intellekt skaber super ambitioner. Vi møder Khan første gang i TOS afsnittet Space Seed. I filmen er der gået 15 år og på en måde er det næsten et must at se det gamle afsnit for at finde ud af hvorfor Khan er så hævngerrig at han ikke er i stand til at tænke rationelt.
 
Den næste film: The Search for Spock er en direkte følge af handlingen i The Wrath of Khan, men handlingen i filmen er helt selvstændig og film nr. IV: The Voyage Home er en direkte følge af begivenhederne i The Search for Spock, men igen er handlingen i filmen selvstændig.

The Voyage Home, har i modsætning til de forrige film et helt klart budskab og Leonard Nimoy som instruerede filmen dedikerede den til bl.a. Greenpeace og i 2008 kom filmen på listen over miljøfilm.

 Film nummer V: The Final Frontier slutter ringen ved at starte op hvor The Voyage Home slutter. Det er nok den film der har mest humor selvom nogen måske kan have et problem med plottet i filmen som handler om at drage ud for at finde Gud. Alt i alt er det en meget menneskelig film der helt tydeligt viser at selvom det er science-fiction så har vi stadig begge ben på jorden.

Så kommer film nr. VI: The Undiscovered Country som slutter en ærefuld epoke. 27 år med William Shatner som kaptajn Kirk. Denne film har måske ikke så meget et budskab som The Voyage Home, men de fleste vil nok kunne se en klar parallel til virkeligheden i filmen og det er også meningen. I overført betydning handler filmen om Sovjets fald.

I slutningen af filmen bliver besætningen kaldt hjem til Jorden for at afslutte tjenesten og hvis man kigger på personerne på kommandobroen skinner det tydeligt igennem at ikke kun karaktererne, men også skuespillerne var kede af den meddelelse. I 27 år havde de underholdt en kæmpeskare af fans over hele verden og sneget sig ind i utroligt mange hjerter så det har ikke været nemt at acceptere, at det var slut.

Star Trek - The Next GenerationI 1987, altså mellem The Final Frontier og The Undiscovered Country besluttede man så at starte en ny serie op, stadig med rumskibet Enterprise som udgangspunkt, men nu med en ny kaptajn og besætning. Serien kom til at hedde: Star Trek, The Next Generation og havde Patrick Stewart i rollen som kaptajn Jean-Luc Picard.

Denne serie fortsætter direkte hvor den originale slap, nemlig med at udforske rummet og finde nye planeter med liv. Det nye skib kunne flyve stærkere og derfor komme endnu længere ud i galaksen end Kirks Enterprise og derfor møder de også endnu flere racer.

Den unikke fortællekunst følger med og i The Next Generation, i daglig tale kaldet TNG, bliver der også bragt moralske dilemmaer op såsom kloning, narkotika og et lidt forsigtigt kig på homoseksualitet.

I 1994 kom så film nummer 7: Generations. Denne film mikser den gamle besætning med den nye og dette er nok gjort i et forsøg på at få fans til at give slip på Kirk på en værdig måde og begynde fuldt ud at acceptere at der nu skulle til at laves film med Jean-Luc Picard som kaptajn på Enterprise. At forstå at alderen indhenter os alle - også helte og heltinder.

Star Trek - Deep Space 9I 1991 - samtidig med at fjerde sæson af TNG blev sendt begyndte den næste serie i rækken: Deep Space 9 - i daglig tale kaldt DS9. Denne serie adskiller sig en del fra de 2 foregående serier ved dels at være lidt mere alvorlig i handling, selvom humoren stadig er der, men for første gang i Star Treks historie kommer vi også til at bevæge os en del rundt om religion og overtro. Det var vist ikke alt for velset i USA hvor serien ikke opnåede den helt store popularitet, mens det her i Danmark har vist sig at være måske de flestes favoritserie. Det store perspektiv i serien bygger nok mest på den parallel til virkeligheden at godt nok er verdensfreden sikret, men den er også meget skrøbelig og kan nemt brydes ned. Moralerne er også stadig med. I DS9 kommer vi bl.a. omkring rugemødre og tager et lidt større skridt omkring åbenhed i seksuelle aspekter.

I 1996 kom film nummer 8: First Contact og igen har vi en film der tager lidt af sit udgangspunkt i den originale serie hvor vi møder Zefram Cochrane i afsnittet Metamorphosis. Cochrane opfandt warpmotoren, som gjorde det muligt at flyve hurtigere end lyset.

I filmen møder vi ham lige før han testprøver warpmotoren. Der skal jo ikke afsløres noget af plottet, men bare siges at det indikerer at tidsrejse er med I billedet.

Filmen adskiller sig en del fra alle de forrige Star Trek film ved at være meget mere fokuseret på action og for især de yngre er det nok den mest populære film, men Patrick Stewart har udtalt at var han blevet bedt om at lave en First Contact 2 havde han takket nej, netop fordi den havde fjernet sig lidt for meget fra det han mente var varemærket for Star Trek, nemlig at brug af våben var sidste mulighed og ikke første. Kort fortalt følte Stewart, der var lidt for megen vold for en Star Trek film.

Allerede I 1998 kom film nummer 9: Insurrection som var meget mere ovre i den lette genre, en god humor og en dejlig handling om noget vi alle ønsker os. Et meget langt liv uden sygdomme af nogen art.

Da DS9 startede op på sæson 4 startede der samtidig en ny serie op der hedder: Voyager.

Star Trek - VoyagerPå nogle områder minder Voyager om den originale serie, besætningen på Enterprise i TOS var en slags pionerer og det bliver besætningen på Voyager også selvom det ikke er med deres gode vilje.
I Voyager har vi så den teknologi vi mangler i TOS og så har vi en kvindelig kaptajn: Katryn Janeway.
Serien foregår i noget der hedder Delta kvadranten og det unikke ved den ting er at det faktisk tager 70.000 lysår at komme dertil. De bliver trukket derind ved en fejltagelse og hele serien bygger på deres forsøg på at finde hjem til Alpha kvadranten.

I 2002 kommer så film nummer 10: Nemesis. Den film fik totalt tommelfingeren ned af fans overalt, nok mest fordi en af de mest populære karakterer i TNG “døde”, nemlig androiden Data. Filmen er såmænd god nok, men efterlader ikke et varende indtryk, man føler ikke en trang til et hurtigt gensyn og det i sig selv er en skidt ting.

Paramount har også fået den tanke at de måske har begået en fejl ved at starte en ny serie op mens der stadig var en serie der kørte - det kunne jo dels give nogen forvirring og dels gøre det svært for fans at forholde sig til hvilken serie de helst ville se. Samtidig sker der også det, at folk begynder at downloade så de slipper for reklameafbrydelser. Derfor lader de Voyager spille alle 7 sæsoner færdig før den næste serie starter.

Den serie hedder Enterprise og starter i 2001 og det gik galt lige fra starten, for i stedet for at lave en serie der tog os endnu længere ud i fremtiden valgte man at lave en serie der foregik omkring 100 år før Kirk og co. drog ud på deres 5 års mission i TOS.

Star Trek - EnterpriseHvis man bare vælger at se serien uden nogen Star Trek forudsætninger så er det en ganske glimrende serie med masser af action.

Er man derimod godt inde i Star Trek universet så ryster man på hovedet over de mange Star Trek fodfejl serien har. Dem der stod bag serien havde ikke lavet et ordentligt research arbejde før de startede og det var meget synd, for det kunne være blevet en rigtig god serie, også selvom den fandt sted før begyndelsen.

I fjerde sæson havde de så fået fat i to personer (Garfield og Reeves) til at skrive historierne, de ved virkelig hvad det handler om og så kom den røde tråd til Star Trek, men det var desværre for sent. Serien blev cuttet efter fire sæsoner, mens både TNG, DS9 og Voyager havde 7 sæsoner.

Star Trek XIDerefter mente Paramount det var på tide med en Star Trek pause.

I 2009 kom så film nummer 11. Den hedder kort og godt Star Trek og vi kalder den Star Trek 2009. Den adskiller sig på væsentlige punkter fra alle de andre film, for nu er vi nemlig startet helt forfra.

Paramount har besluttet at genoplive fænomenet Star Trek, for at fange en helt ny generation af fans ud fra at lave film og efterfølgende forhåbentlig en serie hvor vi møder de gamle karakterer igen. Men vi møder dem tidligere i karrieren og samtidig i en alternativ tidslinje. Selve den idé er genial for det betyder at de kan lade karakterne udvikle sig anderledes uden at fornærme de gamle fans.

Kort sagt så er den nye Star trek film lavet ud fra et koncept der siger at der aldrig før har været noget der hed Star Trek. Naturligvis kan de ikke narre os gamle fans med den idé, men de kan fange en ny generation af fans der vil elske Star Trek på den nye måde, og så må vi gamle bare følge med eller leve med minderne om vores fordums helte.
Dato: 07-01-2010

Af: Christa Islin Medlemsnr.: 41


trekkies.dk
Postbox 851
2400 København NV

Flere kontaktoplysninger.

Fremtiden er begyndt


© copyright trekkies.dk 1996-2014 • Hostet af A-Data A/S